Στην ενότητα FAQ θα επιχειρήσω να λύσω κάποιες πρώτες απορίες που προκύπτουν, σε σχέση με τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών / ΣμηΕΑ ή αλλιώς όπως όλοι τα γνωρίζουμε (drones). Οποιαδήποτε άλλη απορία έχετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τα Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών / ΣμηΕΑ (drones) διέπονται από κανόνες;
Απάντηση: Ναι. Από 31.12.2020 η EASA (European Aviation Safety Agency) ανακοίνωσε το πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που θα ισχύει στην Ευρώπη για τις πτήσεις με drones. EASA είναι οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδρύθηκε με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση της ασφάλειας των πτήσεων.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Απαιτούνται όλοι οι χειριστές να εκπαιδευτούν για να πετάξουν ένα drone;
Απάντηση: Ναι, πρέπει να έχουν εκπαίδευση ανάλογη με την κατηγορία του drone που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν Πιστοποιημένα Εκπαιδευτικά Κέντρα χειριστών drone. Η περίπτωση που δεν απαιτείται είναι όταν το drone είναι κάτω από 250gr και δεν φέρει κάμερα καταγραφής ή έχει χαρακτηριστεί ως παιχνίδΙ.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορώ να πετάξω το drone οπουδήποτε θέλω;
Απάντηση: Όχι. Η Ελλάδα, όπως κάθε κράτος μέλος του EASA, έχει καθορίσει γεωγραφικές ζώνες drones, οι οποίες είναι περιοχές όπου τα drones δεν μπορούν να πετούν (π.χ. εθνικά πάρκα, κέντρα πόλεων ή κοντά σε αεροδρόμια) ή μπορούν να πετούν μόνο υπό ορισμένες συνθήκες ή μπορούν να πετούν με άδεια πτήσης. Οι γεωγραφικές ζώνες ισχύουν για όλες τις κατηγορίες drones.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Μπορώ να πετάξω το drone σε κλειστό χώρο;
Απάντηση: Ναι, αρκεί να εξασφαλίζετε η ασφάλεια του παρευρισκόμενου κόσμου εάν υπάρχει και του drone.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι υποχρεωτικό με τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς να δηλωθεί ο χειριστής/εκμεταλευόμενος του μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους στην ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας);
Απάντηση: Σύμφωνα με τους νέους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, πρέπει να δηλώνεται o χειριστής/εκμεταλλευόμενος του drone στην ΥΠΑ. Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να βρίσκεται και να φαίνεται σε εμφανές σημείο (πάνω στο drone ) ο αριθμός εκμεταλλευόμενου που έχει χορηγηθεί από την ΥΠΑ. Η μη συμμόρφωση του εκμεταλλευομένου με τις υποχρεώσεις του επισύρει χρηματικά πρόστιμα και άλλες διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 153 του Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά είναι τα όρια πτήσης του drone;
Απάντηση: Τα όρια πτήσης του drone σε ύψος είναι τα 120 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους ή την μέση στάθμη της θάλασσας και πρέπει να έχουμε συνεχή οπτική επαφή με το drone όταν το πετάμε. (οριζόντια το όριο πτήσης δηλ είναι μέχρι εκεί που βλέπουμε το drone ) Σημείωση: Η ΥΠΑ μπορεί να καθορίσει μικρότερα όρια ύψους πτήσης από τα 120 μέτρα σε μερικές περιοχές.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόση είναι η διάρκεια πτήσης ενός drone;
Απάντηση: Η διάρκεια πτήσης ενός drone δεν είναι πάντα ίδια. Διαφέρει ανάλογα με το drone, με τις καιρικές συνθήκες (αέρας) και με τις απαιτήσεις ενός project. Κατά μέσο όρο όμως, είναι τα 20’-25’.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ασφάλιση του drone είναι υποχρεωτική;
Απάντηση: Απαιτείται ασφάλιση αστικής ευθύνης έναντι τρίτων για κάθε drone όταν, α) χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς και β) το βάρος του drone είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 4 κιλών και αφορά ερασιτεχνική χρήση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι πρέπει να προσέξω στην αναζητησή μου για χειριστή drone;
Απάντηση: Βεβαιωθείτε ότι ο κάτοχος του drone είναι αδειούχος χειριστής drone με πιστοποίηση, είναι εγγεγραμένος στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ΥΠΑ, ο αριθμός μητρώου του αναγράφεται πάνω στο drone και ότι έχει ασφαλισμένο το ΣμηΕΑ του.
STEFANOS MATSOYKALIDIS // DRONE PILOT // FILMMAKER